Witamina C HorseLine PRO
Witaminy występują w tkankach w bardzo niskich stężeniach. Są to jednak substancje, które pełnią kluczowe funkcje fizjologiczne i dlatego są niezbędne dla organizmu. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest jednym z głównych antyoksydantów pokarmowych, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Kwas askorbinowy jest potrzebny w syntezie kolagenu i karnityny. Uczestniczy w procesach detoksykacji, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i pobudza przyswajanie niektórych składników odżywczych, między innymi żelaza. W przeciwieństwie do ludzi, psy, koty i konie syntetyzują kwas askorbinowy, niemniej jego obecność w diecie jest bardzo pożądana. Zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy wzrasta pod wpływem czynników stresowych, dlatego jego podaż jest bardzo istotna w przypadku zwierząt, które często są narażone na sytuacje stresogenne, takie jak wystawy lub zawody.
Kwas askorbinowy używany do produkcji dodatków żywieniowych to w zdecydowanej większości substancja syntetyczna, która jest wytwarzana w drodze syntezy chemicznej. Znacznie rzadziej można spotkać preparaty zawierające witaminę C pozyskiwaną ze źródeł naturalnych. Bardzo dużo witaminy C zawierają owoce dzikiej róży (Rosa canina L.), która jest najpospolitszym gatunkiem róż występujących w naszym kraju. Dzika róża zawiera znacznie więcej witaminy C od czarnej porzeczki, która jest uznawana za jedno z najlepszych źródeł tej witaminy. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera również szereg innych substancji wykazujących właściwości prozdrowotne, między innymi flawonoidy i karotenoidy. Te związki też należą do antyoksydantów pokarmowych i mogą chronić witaminę C przed rozkładem.
Stopień zaopatrzenia koni w witaminę C w dużym stopniu zależy od pory roku. Suplementacja jest wskazana zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy konie przebywają w stajni i nie mogą pobierać świeżej zielonki pastwiskowej zawierającej kwas askorbinowy. Suplementacja witaminy C budzi duże zainteresowanie w żywieniu koni sportowych. Podawanie koniom witaminy C powoduje wzrost jej stężenia we krwi. Świadczy to o tym, że witamina C jest dobrze wchłaniana z przewodu pokarmowego tych zwierząt (Snow i wsp., 1987). Konie pokonujące długie dystanse mogą mieć obniżone stężenie kwasu askorbinowego we krwi (Marlin i wsp., 2002). Dowiedziono, że witamina C zwiększa korzystne działanie metylosulfonylometanu (MSM), przejawiające się złagodzeniem stresu oksydacyjnego wywołanego wysiłkiem fizycznym (Marañón i wsp., 2008). Suplementacja witaminy C jest wskazana w przypadkach niedoborowego żywienia, gdy dawka pokarmowa zawiera zbyt mało antyoksydantów. Wskazaniem do suplementacji jest również intensywny lub długotrwały wysiłek fizyczny, choroba lub inne czynniki stresowe (Deaton i wsp., 2002).
Podsumowując można stwierdzić, że w sytuacjach stresowych, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stresu, ilość kwasu askorbinowego powstającego w organizmie może być niewystarczająca. Dodatkowo wzrasta zużycie tej substancji przez tkanki, co prowadzi do obniżenia się jej stężenia we krwi. Uzasadnia to zwiększenie podaży witaminy C w diecie.